Bu çalışmada, İslam geleneğinin önemli bir uygulaması ve bilgi üretme mekanizması, dini ve manevi hakikatlerin, Allah ve peygamber sevgisinin dillendirildiği, paylaşıldığı, kâinat kitabının birlikte okunduğu ortamlar olan ders halkalarını ve müzakere meclislerini tekrar ele almak istedik. İlerleyen satırlarda çerçevesi çizilmeye çalışılan ders mütalâa ve müzakere kültüründe geleneksel sohbet anlayışına göre iki türlü değişim söz konusu:

İlk değişim sohbet etmesi beklenen ve daha çok ‘bilen, çözen, uzman, otorite’ konumundaki rehberin rolü ile ilgili. Yeni rolünde rehberin, sorularla düşünmeye teşvik eden, farklı bakış açılarını müzakereye davet eden, hakikatin daha çok veçhesinin ortaya çıkması için gayret eden, meraklı ve daha çok öğrenmeye gayretli, kendi sınırlarının farkında, iyi bir dinleyici, yeri geldiğinde kendi zaviyesinden meseleye yaklaşan, tashih gerektiren hususları kırmadan ifade edebilen ve kucaklayıcı bir kişiliğe sahip olması tavsiye edilmektedir.

İkinci değişim ise ders meclisine katılanların pasif ve dinleyici rolden çıkıp aktif hale gelmelerini, müzakereye kendi bakış açılarını -bu bakış açısının birçok veçheden biri olduğunun farkında olarak- katmalarını, diğer görüşlerle birlikte öğrenmeye çalıştığı meseleyi küllî olarak görmeye gayret etmelerini ve bütün bunlar için de gerekli zihni hazırlığı yapmalarını öngörmektedir.

Bu değişimler etrafında fikir verme adına ifade ettiğimiz kural, tavsiye, metod ve yardımcı kaynaklarla müzakere ortamlarının daha renkli, istifadeli, üretken ve çok katılımlı olabileceğine inanıyoruz.

Bu yazı serisinin ilgili makalelerine şu linklerden ulaşabilirsiniz:

0 0 votes
Değerlendirin
Subscribe
Beni bilgilendir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments