Bu platforma konulan ve yenilenen soruları kendiniz ya da lokal sohbet ve müzakere grubunuz ile cevaplayabilir ve umumun istifadesi adına soruların altındaki “Görüşünüzü paylaşın” butonu vasıtasıyla yazılı cevaplarınızı paylaşabilirsiniz. “Diğer cevapları görün” butonuna tıklayarak diğer cevapları da okuyabilir ve farklı bakış açılarını görebilirsiniz. Ayrıca, karşılıklı gözden geçirilmesinde ve müzakere edilmesinde fayda mülâhaza ettiğiniz sorularınızı aşağıdaki “Soru Paylaşın” linki üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.
+Soru 1: Lokal Kültürlerle İlişki
Hizmet Hareketi gönüllülerinin içinde bulundukları lokal kültürlerle ve dinî gruplarla daha derin ve sağlıklı ilişkiler geliştirmelerine mani olan dinî yorumlar, kültürel yaklaşımlar, ideolojik kaygılar, pratik engeller ve idari hassasiyetler nelerdir? Bu konuda geliştirilebilecek dinî, kültürel ve idari bakış açıları ve çözümler neler olabilir?
Anahtar kelimeler: engagement, dialogue, collaboration, inclusiveness


+Soru 2: Bağımsız İç Kritik Mekanizması
Hizmet Hareketi gibi sivil toplumlarda tıkanma ve pörsüme noktalarının, savunma reflekslerinden arındırılmış, bağımsız ve kritik nazarlarca ortaya konması, bu otokritiğin kolektif hale getirilip kurumsallaşması ve iç siyasetin engellemelerine karşı muhafaza edilmesi için neler yapılabilir?
Anahtar kelimeler: checks and balances, inner critic, constraints


–Hizmet Hareketi’nde Bağımsız İç Kritik Mekanizmaları – Ferit Akova
+Soru 3 : Seküler Ortamda Çocuk Eğitimi
Din, ahlak ve kültür eğitimi verirken, bu alanlardaki kimlik oluşumunda gözetmemiz gereken öncelik sıralaması ve pedagojik kurallar neler olmalıdır? Bu hususta, içinde yaşadığınız topluma ait, göz ardı edilmemesi gereken, realiteler ve zorluklar nelerdir? Son olarak, bu realiteler ve zorluklar bağlamında, çocuklarda ve gençlerde oluşmuş muhtemel duygusal bariyerler nelerdir?
Anahtar kelimeler: child development, emotional barriers, parenting


–Seküler Ortamda Din, Ahlak ve Kültür Eğitimi – Gazi Murat Karadağ
+Soru 4: Kültürel Alışkanlıklar ve Global Kimlik
Hizmet toplumunun Türkiye kültür havzasından tevarüs ettiği ve global toplumda kendisini zor durumda bırakacak, terki daha evlâ ve zarûrî olan, anlayışlar, adetler ve alışkanlıklar nelerdir?
Anahtar kelimeler: cosmopolitanism, cultural practice, social development


+Soru 5: Kurucu Felsefe ve Kültürel Bariyerler
Hizmet toplumunun kurucu felsefesi ve bu felsefe etrafında şekillenen vizyonu, gelecek tasavvuru, hedefleri, pratikleri ve metodolojisi Hizmet gönüllüleri tarafından yeteri kadar özümsenmiş midir? Müspet-menfi, kültürel alışkanlıklar bu mesajın doğru algılanmasında ya da çarpıtılmasında nasıl bir rol oynamıştır? Bu mesaj ve felsefenin daha verimli bir şekilde aktarılmasının önündeki engeller nelerdir ve nasıl aşılabilir?
Anahtar kelimeler: global vision, core values, organizational culture, founding principles, communicating the vision, cultural restraints, differentiation of the self, internalization


+Soru 6: İstişareler ve İsabetli Karar Alma
Bir toplumu ilgilendiren kararların alındığı bir toplantının (istişare, fikir fırtınası vb.) verimli geçebilmesi ve doğrunun olduğu gibi ortaya çıkabilmesi için katılımcıların benimsemeleri ve uygulamaları gereken prensipler, metotlar ya da kurallar nelerdir?
Anahtar kelimeler: democratic innovation, mutual consultation, deliberation


–Nakıs İstişareler ve Grup Düşüncesi – Yasir Bilgin
–Müzakere ve Toplantılar İçin ‘Grup Sözleşmesi’ Örneği – Yasir Bilgin
+Soru 7: Kriz Dönemlerinde Verimlilik
Toplumsal, ailevî ve şahsî düzenin sekteye uğradığı, zihinlerin karıştığı, maddî darboğazlar yaşandığı, endişelerin arttığı ve önceliklerin değiştiği dönemlerde verimli kalabilmek için alınması gereken tedbirler, faydalı zihnî ve manevî pratikler, okunması gereken eserler, kaçınılması gereken hususlar nelerdir? Böyle bir dönemin verimlilik ölçüsü ve gerekleri nasıl tanımlanmalıdır?
Anahtar kelimeler: coping, crisis management, contingency plan


+Soru 8: Geri Bildirim Mekanizmaları
Hizmet Hareketi gibi sivil toplumlarda fertlerin ihtiyaçlarını, rahatsızlıklarını, itirazlarını, eğilimlerini, tercihlerini ve sorularını karar mekanizmalarına zamanında ve sağlıklı biçimde iletebilmesi için ne tür mekanizmalar geliştirilmelidir? Bağımsız medya, düşünce kuruluşları, anket şirketleri, derecelendirme ve teftiş kurumları ve uygulamaları bu hususta nasıl değerlendirilebilir?
Anahtar kelimeler: survey data collection, feedback, formative assessment


-Hizmet Toplumu ve Geri Bildirim Mekanizmaları – Mustafa M. Bahar
+Soru 9: Hakemlik ve Arabuluculuk Müessesesi
Sivil toplumlarda konumları, tecrübeleri ve eğitim geçmişleri itibarıyla anlaşamayan (fert, aile, lider, kurum) taraflar arasında hakemlik ve arabuluculuk rolü üstlenmek durumunda kalanlar, bu sorumluluğu sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmek için ne tür prensipler, metotlar ve pratikler takip etmelidirler? Ne tür eğitim ve kaynaklar bu hususta yardımcı olabilir?
Anahtar kelimeler: arbitration, conflict management, dispute resolution


+Soru 10 : Toplumsal Sermayenin Verimli İstihdamı
İnsan gücü ve kalitesi açısından, Hizmet toplumu önemli bir toplumsal sermayeye, potansiyele ve küresel mevcudiyete sahiptir. Gelişen şartlar istikametinde, hem lokal hem de global çapta, bu potansiyelin daha verimli yönetilmesi, toplumsal gelişime katkısının artması, ana akım toplumsal bir dinamiğe dönüşmesi, iletişim ve koordinesinin geliştirilmesi adına ne tür değişiklikler yapılmalı ve adımlar atılmalıdır?
Anahtar kelimeler: social capital, resource management, community organization, expertise sharing, knowledge management


+Soru 11: Özgürlük, Çoğulculuk ve Din - Ahlak Eğitimi
Daha serbest, çoğulcu ve özgür düşünce ortamlarında yetişen ve sorgulayan gençlere ve çocuklara, dinî ve ahlakî eğitim verirken, klasik eğitim-öğretim metotlarının ötesinde farklı ne tür teorik ve pratik yaklaşımlar edinmeli ve geliştirmeliyiz?
Anahtar kelimeler: diversity, educational models, educational philosophy, religion – moral education, inclusive, fundamental values, global education,cooperative learning


+Soru 12: Travma Tedavisi
Doğal afet, savaş, hastalık, yokluk, politik baskılar, imkan ve imtiyazların kaybı, iç çatışmalar… fert, toplum ve cemaatlerde travmalar meydana getirebilmektedir. Bu travmaların kısa ve uzun vadede tesirlerini asgari düzeye indirmek ve daha sağlıklı bir toplum haline gelebilmek için takip edilebilecek stratejiler/metotlar ve yapılabilecek faaliyetler neler olabilir?
Anahtar kelimeler: social trauma, PTSD, bereavement, anxiety, stress, counseling, dissociation, victim, response
–Travma Sonrası Stres Bozukluğu – CRIS Akademi
+Soru 13: Krizin Değişim ve Gelişime Dönüştürülmesi
Krizler toplumlar açısından uzun ve kısa vadeli pek çok menfi sonuçlar doğurmaktadır. Bu menfi sonuçların yanında, krizlerin değişim ve gelişim adına kısa ve uzun vadede birçok olumlu sonuçları olduğu da görülmüştür. Hizmet toplumunun yaşadığı kriz iç değişim ve gelişim adına nasıl kazanıma dönüştürülebilir?
Anahtar kelimeler: Strategic Leadership, Emergency Preparedness, Crisis Management, Crisis Intervention, Risk Management, Forecasting, Reputation Management, Political Opportunity, Business Opportunity, Organizational Change, Habit Change
+Soru 14: Zor Zamanlarda Mana, Yön ve Kimlik İnşası
Yaşanılan yokluklar, zorluklar ve kayıplar karşısında hissettiğimiz yenilgi duygusu bazen hayatımıza mana ve yön veren motivasyon kaynaklarına karşı tereddütler hasıl etmektedir. Bu motivasyonu tekrar kazanabilmek ya da güçlendirmek adına neler yapılabilir? Mana, yön ve kimlik inşası ve sorgulaması adına bu durum daha verimli nasıl değerlendirilebilir?
Anahtar kelimeler: Meaning, Crisis of Meaning, Crisis of Faith, Purpose-Driven Life, Spiritual Grief, Spiritual Struggle, Meaning Making, Character Building, Faith Formation
+Soru 15: Hizmet Felsefesi ve Kültürel Tercüme
Sizce Hizmet Hareketi’nin vizyon, misyon, kurucu felsefe ve metotlarının içinde bulunduğunuz kültür açısından kültürel tercümesinde eksik kalan ve yanlış ifade edilen hususlar nelerdir?
Anahtar kelimeler: Cultural Translation, Communication Styles, Communication Strategy, Literary Translation, Culture-Specific Items, Source Language, Target Language
+Soru 16: Genç Neslin Katılımı
Hizmet toplumundaki gençlerin toplum içi gelişim, liderlik ve karar alma mekanizmalarında aktif rol al(a)mamasının temel sebepleri nelerdir? Gençlerin, bu mekanizmalarda aktif rol alabilmeleri için takip edilmesi gereken metotlar, zihni ve altyapısal değişimler neler olmalıdır?
Anahtar kelimeler: youth involvement, engagement, cultural change, organizational democracy, inclusive decision-making, youth agency, immigrant young people, youth cultural identity
+Soru 17: Hizmet Toplumunun Somut Katkıları
Hizmet toplumu içinde yaşadığı ülkenin toplumsal gelişimine ne tür somut katkılar sağlamaktadır?
a) Temel ihtiyaçların (gıda, sağlık, güvenlik, barınma, özgürlükler, toplumsal aidiyet/destek, insan onuruna yakışır yaşam şartları) ve yokluğun giderilmesi,
b) Eğitim seviyesinin, sağlıklı düşünmenin (tahlil, terkip, tenkit) ve doğru bilgiye ulaşmanın artırılması,
c) Toplumsal huzursuzluğun, bölünmüşlüğün ve çatışmanın azaltılması adına Hizmet toplumunun yaptığı somut (istatistiki veriler ve rakamlarla ifade edilebilecek) katkılar nelerdir?
Anahtar kelimeler: local contributions, measurable outcomes, basic needs, security, shelter, liberties, belonging, human dignity, poverty, cognitive capacity, educational opportunities, critical thinking, social clash, social unrest, reconciliation, arbitration, mediation, diversity training, pluralism
+Soru 18: Global Topluma Katkı
Hizmet toplumunun global topluma va’di ve katkısı nedir? Dini, etnik ve kültürel kimliklerin ötesinde, tüm toplumların ortak hangi ihtiyaçlarına cevap vermektedir? Müslüman, Türk ya da gelişmemiş ülkelerin haricindeki ülkeler neden kapılarını Hizmet’e açmalıdırlar? Hizmet toplumunun bu ülkelerde faaliyette bulunmasının bu ülkelere faydası nedir? İslam ve Türkiye kültürü ötesinde Hizmet insanlara ne sunmaktadır?
Anahtar kelimeler: global contribution, common needs, affiliation, tangible outcomes, cultural and religious education, diversity, social development
+Soru 19: Farklı Kültürlerden Ne(ler) Öğrenebiliriz?
Global Hizmet toplumu ve tecrübesinin içinde bulunduğunuz kültür havzasından tevarüs edebileceği müspet bakış açıları, değerler, uygulamalar ve alışkanlıklar nelerdir?
Anahtar kelimeler: local engagement, cultural awareness, cultural diversity, local perspective, host culture, cultural exchange, cultural translation, cultural transaction
+Soru 20: Lokal Kültür ile Çatışma Alanları
Hizmet vizyon, misyon, kurucu felsefe ve metotlarının içinde bulunduğunuz kültür ile çatıştığı hususlar var mıdır? Varsa nelerdir?
Anahtar kelimeler: cultural conflict, host culture, cultural translation, cultural adaptation, incompatibility
+Soru 21: Travma Tezahürleri
Hizmet Hareketi’nin toplumsal seviyede yaşadığı travma kendinizde ve çevrenizde ne şekil(ler)de (inanç, dini pratikler, zihin ve beden sağlığı, aile içi ilişkiler, toplumsal işleyiş, bağımlılıklar…) tezahür etmektedir?
Anahtar kelimeler: trauma symptoms, reactions, intrusion, coping skills, functional and dysfunctional coping, stress management, appraisal, secondary trauma, social trauma
–Travma Sonrası Stres Bozukluğu – CRIS Akademi
+Soru 22: Kusurlu Demokrasilerde Sivil Toplum
Hizmet toplumunun Türkiye gibi kusurlu demokrasilerde, karma veya otoriter rejimlerde son yıllarda yaşadığı tecrübelerin idari yapılanma, karar verme mekanizmaları, siyasetle ilişkiler, gücün kontrolü gibi hususlarda öğrettiği başlıca dersler nelerdir?
Anahtar kelimeler: defective democracies, hybrid and authoritarian regimes, vulnerability, survival skills and methods, civil society, civil rights, political involvement, boundary violation, social integrity, culture of democracy
–Demokrasi Kültürü Nasıl Gelişir? – İhsan Çolak
–Sivil Toplum Nedir, Ne Değildir? – İhsan Çolak
+Soru 23: Nesiller Arası Kültürel Uçurum
Farklı bir kültürde yetişen Hizmet toplumu gençleri ile Türkiye’de yetişmiş ilk nesil arasındaki fikri, kültürel ve gündelik alışkanlık konularındaki farkların bir çatışma ve ayrışmaya dönüşmemesi için ne tür faaliyetler düzenlenmelidir? Birbirini anlama, saygı gösterme ve birbirinden istifade etme adına neler yapılabilir? Bulunduğunuz coğrafya açısından değerlendirebilir misiniz?
Anahtar kelimeler: generational gap, cultural gap, host and home culture, conflict, dissociation, active listening, empathy, appreciation, intergenerational transmission, intergenerational relations
+Soru 24: Yeni Nesil ve Dönüşüm
Hizmet toplumunun vizyon, misyon, kurucu felsefe ve metotlarının mevcut haliyle bir sonraki nesle aktarılması ve uzun vadeli yaşatılması mümkün müdür? Hususiyle yeni nesli dikkate alarak, bununla alakalı ne tür değişiklikler, tedbirler, ve dönüşümler sağlanmalıdır?
Anahtar kelimeler: intergenerational transmission, cultural heritage, agency of youth, generational adaptation, cultural interpretation, efficiency, relevancy, rituals, social institutions, group identity
+Soru 25: Dinî Kimlik ve Hizmet Kimliği
Bir kişinin, Müslümanlık harici, dinî ve kültürel kimliğini terk etmeden Hizmet toplumunun bir parçası olması ve karar alma mekanizmalarında bulunması mümkün müdür? Değilse, bu farklı kimliklerin çoğunlukta olduğu ülkelerde Hizmet ne yapmaktadır? Bu manada Hizmet insanı olmanın kriterleri nelerdir? Bir Hristiyan, Yahudi, Budist, Hindu ya da ateist hangi ölçüler ışığında bir Hizmet insanı olarak kabul edilebilir?
Anahtar kelimeler: belonging, group identity, in-group out-group, group formation, priororities, social inclusion, upper identity, decision-making bodies, inclusive leadership, inclusive decision-making
+Soru 26: Yeni Nesilden Öğrenme
Hizmet toplumu içinde fakat daha farklı coğrafyalarda ve kültürlerde yetişen gençlerin bu topluma katabilecekleri zenginlikler, farklı bakış açıları ve yenilikler neler olabilir? Hizmet toplumu bu gençlerden neler öğrenebilir?
Anahtar kelimeler: youth involvement, inclusion, power dynamics, social change, cultural change, adaptation, youth development, feedback mechanisms, organizational rigidity, cultural deviation, growth mind
+Soru 27: Kültürel Adaptasyon
Müslüman, Türkiyeli ve Hizmet Hareketi öz geçmişine sahip biri olarak, şu an içinde bulunduğunuz kültüre (Amerikan, Avrupa, Asya, Afrika…) adapte olurken yaşadığınız zorluklar ve iç çatışmalar nelerdir?
Anahtar kelimeler: cultural shock, inner transformation, cultural adaptation, alienation, assimilation integration, cultural heritage, conservation, hybrid identity, personal integrity
+Soru 28: Hizmet Hareketi Bir Kült müdür?
Kült kriterleri için tıklayınız.
Bu kriterlere göre Hizmet toplumu hangi inançlardan ve uygulamalardan dolayı kült olarak algılanabilir? Bu inançların ve uygulamaların bir izahı yapılabilir mi? Bu inançların ve uygulamaların ne kadarı içinden çıkılan kültüre aittir, ne kadarı Hizmet öğretilerinden kaynaklanmaktadır? Bunlarda nasıl bir değişime gidilebilir?
Anahtar kelimeler: cult, cultural translation, maladaptation, leadership styles, charismatic leadership, choosennes, authority, transparency, loyalty, decision-making
+Soru 29: Yaşı Kemale Erenler ve Hizmet Vesileleri
Belli bir yaşa gelmiş ve aktif saha hizmetinde eskisi kadar bulun(a)mayan sivil toplum gönüllülerinin ilmi birikimleri, hayat tecrübeleri ve toplumsal hafızalarından nasıl istifade edebiliriz? Bu kişilerin şahsi ve sosyal ihtiyaçlarına cevap vererek toplum hayatında aktif rol almalarını nasıl temin edebiliriz? Lokal toplumumuzdaki yaşlıların hayatını kolaylaştırma ve katkıda bulunma adına neler yapabiliriz?
Anahtar kelimeler: elder ministry, aging, senior citizens, retirement, assisted living
–Yaşı Kemale Erenler ve Hizmet Vesileleri – Yasir Bilgin
+Soru 30: Kadınlar, Liderlik ve Karar Mekanizmaları
Kadınların liderlik, merkezi karar verme mekanizmaları, sevk ve idare gibi hususlarda daha aktif rol alabilmelerinin önündeki kültürel ve geleneksel engeller nelerdir? İyileştirici adımlar atma adına kısa ve uzun vadede takip edilecek stratejiler ve yol haritası nasıl olmalıdır?
Anahtar kelimeler: women empowerment, gender discrimination, patriarchal society, glass ceiling, women leadership
+Soru 31: Sivil Toplum ve Siyasete Katılım
Hizmet Toplumu gibi sivil toplumlar alanları dışına çıkmadan siyasete nasıl katılabilir ve demokrasi kültürünün gelişimine nasıl katkıda bulunabilirler? Hususiyle, bu sivil teşebbüsler devlet ve sivil topluma ait sınırların net belirlenmediği, sivil teşebbüse ait hakların koruma altına alınmadığı ve karşılıklı tehdit ve müdahale algısının yüksek olduğu toplumlarda halkın demokratik teamül ve haklar hususunda bilinçlendirilmesi noktasında neler yapabilirler?
Anahtar kelimeler: civil society, interest groups, political participation, non-governmental organization, civic engagement, citizen participation, protest
–Demokrasi Kültürü Nasıl Gelişir? – İhsan Çolak
–Sivil Toplum Nedir, Ne Değildir? – İhsan Çolak
+Soru 32: Güç İdaresi ve Kontrol Mekanizmaları
Hizmet toplumu içinde para, makam, nüfuz, insan gibi güç kaynaklarının sevk ve idaresinde ortaya çıkabilecek iç siyasetin (organizational politics) kuralları ve kriterleri neler olmalıdır? İhlaslı ve şuurlu olmak bu sevk ve idare için kafi midir? Kontrol ve dengeler (check and balance) nasıl sağlanmalıdır?
Anahtar kelimeler: civil society, interest groups, political participation, non-governmental organization, civic engagement, citizen participation, protest
+Soru 33: Projelerin ve Kurumların Fizibilitesi
Sivil toplumlarda yeni başlama niyetinde olan ya da devam edegelen kurumların, organizasyonların ve teşebbüslerin sağlıklı fizibilitesini yapabilmek için hangi soruları sormalıyız? Bizden maddi, manevi, toplumsal ve fikri destek isteyen bu oluşumlara desteğimizi verirken nelerin farkında olmalıyız? Bu tür oluşumların daha sağlıklı temadisi adına düzenli olarak hangi yönlerini gözden geçirmeli ve tetkik etmeliyiz?
Anahtar kelimeler: program assessment, evaluation, organizational assessment, legal compliance, program outcome, volunteer feedback
–Sivil Toplum Projelerinin ve Kurumlarının Fizibilitesi – Yasir Bilgin